en computerschaak
Vanaf 1985 heeft medeverzamelaar Hein Veldhuis een enorme hoeveelheid gegevens verzameld over schaakcomputers, met aanverwante Literatuur en video-opnames. Hein hoopt de komende tijd deze gegevens zo te rangschikken dat zij voor iedereen inzichtelijk worden in zijn database.
Luuk Hofman
Piet Witteman had eerst een fotozaak in de Beethovenstraat 44 in Amsterdam. In de loop van der jaren 80 was hij volgens mij de enige winkel/handelaar die gespecialiseerd was in de verkoop van schaakcomputers. Na een bezoek aan zijn winkel in Amsterdam eind jaren 70 zijn we bevriend geraakt en nog steeds is dat het geval. We verkeerden destijds altijd in een soort continue staat van opwinding. Al die computers uitpakken en vaak bewonderen, teststellingen uitproberen, zelf partijen spelen, klanten te woord staan, naar de importeur, computerschaakkampioenschappen bezoeken, tijdschriften kopen, stukjes schrijven, schaakcorrespondentie voeren etc. Als er een nieuwe schaakcomputer was belde hij me en dan gingen we lekker spelen met het nieuwe exemplaar. Maar vooral teststellingen voorleggen!
De winkel van Piet Witteman
Vaak bezochten we samen de importeur Goes/Wegam in Uithoorn en werden we bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen. Ik heb de magazijnen nog gezien en dan stonden er bijvoorbeeld honderden Super Constellations keurig in de schappen….
In de begintijd werd er nog gepraat over een kloksnelheid tussen 1 en 4 megaherz. Via de technische dienst bij Wegam heb ik mijn CC 7, de CC 10 A (omgebouwd naar de B versie) en CC voice nog laten versnellen van 4 megaherz naar 5,2 Megaherz, zonder dat dit tot storingen leidde (bij 6 megaherz ging het fout…). Op deze wijze heb ik eigenlijk redelijk unieke computers gecreerd..
Ik kan me nog herinneren dat Piet in het bezit was van de Novag Robot en die
voor een paar honderd gulden verkocht aan een Duitser. Had ik toen ook kunnen doen maar toen zag ik de exclusiviteit nog niet. Gemiste kans.....